Hokejbalová hala a atletické hřiště v Dobřanech

Informace o projektu

SMP CZ realizovala rozsáhlou přestavbu sportoviště v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Jedná se o krytou hokejbalovou halu, teprve druhou v České republice.

 Nedaleko místního vlakového nádraží byl až donedávna škvárový atletický ovál s hokejbalovým hřištěm uprostřed. Ke sportu ho využívali už jen hokejbalisté. Kvůli absenci akustických zábran byl prostor často velkým zdrojem hluku, na který si lidé v okolí stěžovali. Navíc zde nebylo ani vyhovující zázemí pro sportovce.

Hokejbal má v Dobřanech velkou tradici. Klub slaví skvělé výsledky a sbírá významné úspěchy. Proměna areálu byla proto zaměřena především na jeho rozvoj. Dnes je staré hřiště už minulostí. Byla vybudována tribuna, střídačky, zázemí a střecha.   

Nový objekt hokejbalové haly se nachází na severní hranici areálu v blízkosti ulice Sportovní. Až 50 sportovců a členů jejich realizačních týmů zde může sledovat 240 sedících a 80 stojících diváků. Hala nemá stěny, a tak ji sportovci berou stále jako venkovní s tou výhodou, že mohou hrát i v dešti.  

Architektonické řešení využívá svažitosti terénu a zasazuje stavbu částečně do země, a proto je do každého patra umožněn vstup z terénu. Spodní stavba je z vnějšku tvořená lícovaným cihelným obkladem nebo přizdívkou, horní stavba je naopak vzdušná, tvořená zámečnickou konstrukcí a trapézovým plechem (střecha).

Stavba je dvoupodlažní. Spodní patro tvoří herní plocha, komunikace, sklady, technická místnost a zázemí atletického areálu a horní patro slouží jako tribuna. Úroveň podlahy (hrací plochy) v 1. nadzemním podlaží navazuje v severozápadním cípu stavby na úroveň ulice Sportovců, odkud je také umožněn servisní vstup. Stavba sklonem střechy a sklopením severní fasády respektuje vnitřní diváckou tribunu a hmotově vytváří kosý kvádr, který optimálně využívá vnitřní prostor a minimalizuje velikost stavby. Hlavní vstup, který je na východní fasádě u hlavního vstupu do areálu a především v blízkosti vstupu do šaten sportovců, bezbariérově zpřístupňuje spodní úroveň tribuny v 2. nadzemním podlaží a přes schodiště sportovní plochu v 1. nadzemním podlaží. Zázemí sportovního areálu má samostatný vstup na východní fasádě u areálové komunikace. Jižní fasáda umožňuje po posunutí výkladců průhled na hrací plochu, čímž je vytvořena venkovní jižní tribuna na stání.  

Ostatní menší stavební objekty, tzn. nové parkoviště, atletický ovál s tartanovým povrchem, multifunkční hřiště pro míčové hry, pískové doskočiště, prostor pro vrh koulí a další atletické disciplíny, jsou umístěny přibližně na místech, které k tomuto účelu sloužily původně a jsou připraveny pro další pravidelné návštěvníky, zejména 500 žáků místní základní školy. Prostor je samozřejmě určen i ke sportovnímu vyžití široké veřejnosti, a tak nechybí ani dětské hřiště pro nejmenší s houpačkami a prolézačkami.   

Kontakt

Máte-li dotaz, týkající se této stavby, obraťte se na našeho zástupce:

Václav Vlček

ředitel závodu Severozápad

Napsat zprávu Zobrazit kompletní kontaktní údaje
Václav Vlček

Další reference

Nástavba na stávající objekt základní školy, Vejprnice

U stavby Základní školy ve Vejprnicích se jednalo o provedení nástavby 3. nadzemního podlaží na dvou učebních pavilonech, demolici a novou výstavbu stávajícího propojovacího pavilonu, opravu a rekonstrukci prostor a technologií učebních pavilonů v 1. a 2. nadzemním podlaží. Účel užívání objektu...

Zobrazit detail reference
Nástavba na stávající objekt základní školy, Vejprnice

Výstavba hlavního mola na Kamencovém jezeře

Investorem stavby hlavního mola na Kamencovém jezeře, kterou provádí SMP CZ, je statutární město Chomutov, které je také zpracovatelem realizační dokumentace stavby. Původní molo, včetně starých dubových pilot a zbytků historických konstrukcí, bylo kvůli nevyhovujícímu stavu a jeho založení...

Zobrazit detail reference
Výstavba hlavního mola na Kamencovém jezeře

Zobrazit všechny reference